Het aanmaakwater bestaat in veel gevallen uit leidingwater en kan derhalve zonder meer worden toegepast. Wanneer bronwater wordt toegepast, zal dit water moeten voldoen aan NEN-EN 1008 “Aanmaakwater voor beton””. Bovendien moet in dat geval de geschiktheid van het water worden aangetoond.
Klassen
De sterkte van de calciumsulfaatgebonden gietvloer is aanmerkelijk hoger dan van de traditionele cementgebonden dekvloer. Door fabrieksmatige vervaardiging van de specie is een constante kwaliteit gewaarborgd.
De specie is vloeibaar en daardoor eenvoudig te verpompen. De dekvloer is zodoende middels een gietproces aan te brengen. Dit “gieten” levert geen noemenswaardige fysieke belasting (Arbo) op voor de vloerenleggers.
De eigenschappen van de dekvloer moeten zijn afgestemd op het gebruiksdoel en het soort vloersysteem. Een van de eigenschappen die altijd een rol speelt, is de druksterkte in het werk (Cw), geclassificeerd volgens §15.6.2 van CUR-Aanbeveling 107 en ingedeeld volgens tabel 1. Deze bepaalt de draagkracht van de vloer. De niet met grijs gemarkeerde klassen in onderstaande tabel, zijn de tot nu toe gebruikelijke sterkteklassen voor calciumsulfaatgebonden gietvloeren.

Bij zwevende dekvloeren speelt vooral de buigtreksterkte een rol. Op basis van de buigtreksterkte in het werk (Fw), geclassificeerd volgens §15.6.3 van CUR-Aanbeveling 107, worden gietvloeren met calciumsulfaat als bindmiddel ingedeeld in klassen als genoemd in tabel 2.

Ook hier geldt dat de niet met grijs gemarkeerde klassen de tot nu toe gebruikelijke sterkteklassen voor calciumsulfaatgebonden gietvloeren zijn.